Warme winterse dagen met chai thee en latte

De dagen korten, het wordt kouder, de wind waait om het huis.  Warme winterse dagen krijg je vanzelf met het drinken van chai thee en chai latte.  Kijk op  foodelicious voor een heerlijk recept om deze verwarmende kruiden zelf te maken. Het is niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens goedkoper dan alle kant-en-klare pakjes. En…minder afval, beter voor het milieu.

Zwoele zomerdagen, koele zomerdrankjes

Verfrissende, koele zomerdrankjes. Voor overdag of voor tijdens die zwoele zomeravond. Nu het zo’n ongelooflijk lekker weertje is, wil iedereen ze wel.
Hoe kom je nou aan caloriearme verkoelende drankjes, non-alcoholisch? Gewoon water! Maar ja, dat komt je op een gegeven moment ook de neus uit.

Kijk even op foodelicious voor recepten en tips.

 

Jasper Alblas dieet, review, eerlijke ervaringen

Mijn afvalplan
Al jaren, sinds de overgang, tobde ik met die paar extra kilootjes (7) en wat ik ook deed, niks hielp. Als ik stopte met sporten kwam ik zo weer aan. Ik heb het Dukandieet geprobeerd, maar ben letterlijk geen gram afgevallen en dat is geen grapje. Anderen vallen er kilo’s mee af, ik dus niet.
Dit jaar ging de knop om, ‘commitment‘; iets wat ook terug komt in de online trainingen die ik geef.

Na jaren het Montignacdieet met succes gevolgd te hebben, maar wat nu niet meer hielp, over op de nieuwste trend, koolhydraatarm.
Het  Jasper Alblas dieet beloofde afvallen zonder sporten. Dat laatste gaf de doorslag, want ik heb een hekel aan de sportschool of wat dan ook.
Ik ben een mooi-weer-liefhebber en -alles-op-zijn-tijd-rustig-aan mens. Als ik dus probeerde af te vallen en sportte daarbij, kwam ik weer aan zodra ik stopte met sporten.
Sporten is voor mij een reden om te doen, omdat het gezond is en ik er zin in heb, maar niet omdat ik wil afvallen.
Bovendien leiden we over het algemeen genomen een zittend bestaan en past extra bewegen niet altijd in ons programma, maar willen we wel afvallen. Ik heb het dan over sporten, niet de voor de handliggende tips als vaker de trap of fiets nemen etc.
Uiteraard stimuleert Jasper je wel óm te sporten, het is natuurlijk gezond én het helpt je sneller af te vallen.

Garfield over joggen

Ik toog  vol goede moed aan de smoothies en soepen e.d. Via twee/drie van zijn redelijk dure programma’s/boeken (nadeel) als stok achter de deur én omdat er een forum bij zit, zodat je elkaar kan steunen en vragen kan stellen.
Ik schafte het ‘smoothieboek’ aan. Dit was in de wintermaanden vrij saai en koud! Gelukkig kreeg ik er het gratis soepboek bij. Dat scheelde, want ik hou enorm van soep (en brood en dat mag juist niet).
Het hielp om me over de eerste hobbel te helpen, maar ik schoot er ook enorm van in de stress, met name de eerste dagen. Mijn bloeddruk schoot alle kanten op. “Doe ik het wel goed, is het niet te veel of juist te weinig, mag ik dit ingrediënt wel?” etc. Er was gelukkig steun op het forum. Na braaf, zonder te smokkelen, twee maanden de smoothies en de soepen te hebben gedaan, had ik toch behoefte aan variatie en schafte ook het ‘Diabetesplan, een maand zonder suiker aan’.

Afijn, na een maand of twee, drie was ik wel drie kilo afgevallen,  de reacties van de mensen op het forum, die per week wel 2 kilo afvielen, heb ik daarna maar niet meer gelezen, dat werkte zó ontmoedigend!
Na 2 maanden nog 2 kg eraf en inmiddels (5 maanden verder in juni, zit er wel weer iets bij. Nosce te Ipsum (ken u zelve).
Alleen de eerste 2 maanden heb ik strikt volgens het programma gegeten/gedronken, daarna ben ik af en toe weer ‘gewoon’ gaan eten, maar niet overdadig.
Verjaardagen heb ik gewoon meegevierd in de eerste twee maanden (2, inclusief mijn eigen verjaardag) en pas na die twee maanden af en toe een ongezonde pizza, een meergranenbroodje van tarwe, dus niet glutenvrij of een patatje of chocola of, dat dan weer wel, groentechips.
Van de vijf kilo eraf zit er weer 1,5 aan, maar ik weet nu dat als ik weer strikt terug ga naar smoothies, soepjes, salades etc… het er nu weer redelijk snel af is, anders dan vroeger.
Je moet natuurlijk je leef- en voedingsstijl veranderen, maar het moet ook bij jou passen!
Ik bedoel natuurlijk niet dat je, als je op je streefgewicht bent gekomen, weer je oude leefwijze op moet pakken, want dan ga je jojo-en, maar als je echt eerlijk naar jezelf bent en je weet dat je nu eenmaal ook af en toe mee wil doen op een verjaardag, borrelen, al dan niet met vrienden etc… accepteer dat dan gewoon,  doe het ook gewoon en geniet er volop van, maar stel voor je zelf een grens met wat je weer maximaal mag aankomen en zorg dat je weer snel terug gaat naar je ritme van je andere voedingspatroon, zodat het er ook weer makkelijker af gaat.

Voordeel: Wat vond ik wél fijn: zowel het online programma, áls de papieren versie van een programma… Soms wil je gewoon bladeren, soms je laptop of tablet op het aanrecht zetten en dan tegelijkertijd met je eten bezig zijn. Je koopt je boodschappen volgens het programma voor een hele week en sommige dingen maak je van tevoren klaar en/of vries je in.
Ook zijn sommige boeken, online of papier té leuk om te zien, met prachtige foto’s en dat geeft voor mij soms ook de doorslag een (e)book te kopen.
Het meedoen aan de facebookgroep is prettig, zeker in het begin, je krijgt feedback van anderen en van het team.  Tips als een alternatief bij allergieën, bij dingen die je echt niet lust bijvoorbeeld. Nou heb ik zelf een studie voedingsleer gevolgd, dus ik wist al heel wat en ik kon, net als een paar anderen, ook mensen tips geven. Het werkt twee kanten op! Ook als je ontmoedigt raakt omdat jij niet zo snel afvalt als de rest, krijg je een bemoedigend woord en eventueel enkele tips.

Nadeel:Toen het smoothieboek binnen kwam viel het me tegen. De foto’s zijn mooi, bij een enkel recept stond echter een fout, werd een ingrediënt genoemd die niet meer in de beschrijving voor kwam. En last but not least: de wijze waarop het was gebonden; of eigenlijk niet.
Op dikker A4-formaat zijn de recepten en foto’s geprint, met een plastic doorschijnend kaftje en een gewoon ringbandje…. dat was een tegenvaller, zeker als je boeken van Nigella Lawson en Jamie Olliver in je boekenkast heb staan en andere fraai gevormde boeken. Dit afwegend t.a.v. de verkoopprijs vond ik de prijs verhoudingsgewijs duur.
De tweede aanschaf maakte niks uit; het Diabetesplan, want dat was een e-book. Voordeel: je bladzijden worden niet vies en met een ‘control find’ kun je zaken opzoeken. Op het aanrecht was het soms wat onhandig, omdat ik met een laptop werk en niet met een tablet o.i.d. Dat neemt weer veel ruimte in beslag.

Een ander nadeel van het Jasper Alblasdieet (de prijs, de vormgeving van het boek).
Uiteindelijk heb ik via internet ook vele leuke recepten gevonden. Een methode of programma heeft alleen als voordeel dat je niet hoeft te zoeken op internet, dus het is lekker makkelijk in gebruik, net als een kookboek.
Iedereen die zijn gezond verstand gebruikt, kan zelf ook zijn of haar programma maken met informatie uit kookboeken, internetrecepten e.d. Je loopt heus niet zo gauw een tekort op, mits je varieert. Mijn ervaring met de programma’s die ik heb gevolgd is dat je na de 1e fase toch steeds bepaalde recepten wel gaat gebruiken en andere totaal niet. In het begin heb ik álle smoothies geprobeerd. Bij elke smoothie heb ik een aantekening gemaakt wat ik wél lekker vond en wat niet.

Mijn tips
Niet alleen bij dit programma, maar ook van alle andere programma’s): als je in een familie- en vriendenkring zit, waarbij het heel gewoon is om (veel) chips en andere zoutjes, kroketjes, minihapjes, zoetigheid, gebak, donuts, barbecuen, bier’, frisdrank etc. te hebben, is het lastig om te beginnen én vol te houden.
Het kán gebeuren dat je in het begin wordt uitgelachen, mensen het onzin vinden of wat dan ook. Het kan ook zijn dat mensen het helemaal niet nodig vinden dat je afvalt, om welke reden dan ook. “Jij? afvallen? waarom? waar dan?” Dit met name bij mensen die niet dik zijn of dik lijken, maar net die paar kilootjes extra eraf willen hebben.
Een reden kan dan óók zijn, omdat mensen, onbedoeld, de boodschap oppikken en zich realiseren dat zij zelf dus ook ongezond bezig zijn, ze commentaar leveren op jou. Jíj wil kappen met dit patroon. Dit is moeilijk voor ze om te accepteren en op een heel kinderlijk en onbewust niveau voelen ze zich verraden (je doet niet meer mee) en in de steek gelaten. Mogelijk zijn ze ook jaloers, omdat jij wél begint (en doorzet). Het meeste commentaar wat ik van mensen hoor is ‘Dat je het toch niet zal volhouden, je terugvalt etc.’.

Zolang je je dat realiseert, is de helft al gewonnen. Sterker nog, probeer ze over te halen met je mee te doen, daarom werken challenges vaak zo goed!

Een andere tip: maak je eigen boek! Print wat jij en eventueel je partner/je gezin lekker vinden en doe het in een map(je), Schrijf er variaties bij, Ik heb bijvoorbeeld geen notenallergie, maar ik krijg wél een koortslip van noten. In gigantisch veel recepten van Jasper worden noten gebruikt. Ze zijn gezond, maar niet dus voor mij. Dit komt omdat deze noten rijk zijn aan  arginine. Arginine is een aminozuur dat een koortslip kan triggeren. Er tegenover staat Lysine, die de werking van arginine afremt. Dit kun je uit andere voedingsmiddelen halen, maar soms niet in de juiste hoeveelheid. Beter is dan om alle noten te vervangen door pompoenpitten, sesamzaadjes, lijnzaad, zonnebloempitten eventueel en andere zaden.,

Afvallen en gezond snoepen

Afvallen en gezond snoepen…….tips en valkuilen
Voor gratis recepten en tips is het leuk om de pagina Foodelicious te bezoeken. Enkele tips en eyeopeners hieronder komen uit mijn online training persoonlijk welbevinden.

Een veel voorkomende misvatting.
Van gezond voedsel word je niet automatisch slanker!! Dat houdt in dat als je al die nootjes, koekjes, mueslirepen, frisdrank (light=ongezond) en dergelijke vervangt door ‘gezond’ voedsel, je in ieder geval wél meer nuttige/essentiële voedingsstoffen en vezels binnenkrijgt.
Lekker en gezonder (mits met mate genomen!): Dadels, vijgen, biologische abrikozen (de oranje soort is gezwaveld en bevat veel sulfiet/conserveringsmiddel)..
Ze hebben in ieder geval veel meer voedingsvezels, maar het blijven suikerrijke producten. Biologisch en organic is goed voor mens en milieu, maar je valt er niet per definitie meer door af. Ik ken genoeg healthy mensjes die zich aardig té goed doen aan al dat gezonde ‘lekkers’ en dus wel degelijk aankomen! Je kunt er een enkele van pakken, als je echt de zoetbehoefte niet meer kan weerstaan!

Voor de hartige  koolhydraatarme variaties ben ik trouwens nog steeds zoekende, tips zijn welkom dus stuur me jullie tips en tricks en recepten, please!!
Wel doen: avocado, een enkele olijf, gekookt ei,  radijsjes, worteltjes etc….
Ze vervangen niet mijn behoefte aan chips, kaasplankjes, stukjes worst, tapas etc…. dus het bekende borrelen met vrienden of bij een film, zonder al die lekkere hapjes, pesto, tapenade en tapas, maken het wel lastig.
Radijsjes en komkommer en bloemkoolroosjes etc.. dopen in wat hummus, in plaats van stukjes toast, dippertjes, stokbrood met pesto en tapenade, maken toch dat ik er wel degelijk van aankom, hoe gezond ze ook zijn.
Dat verschilt per persoon, dus kijk wat voor jóu werkt!

Als het veel werk vraagt om in de avonduren te maken, haak ik trouwens al af, ik ben daarin lui. Wel heb ik een Pinterest account; de meest fantastische zaken staan er en dus heb ik ‘borden’ vol interieur-, evenementen- en deliciousfood tips. Dus als ik echt om inspiratie verlegen zit, kijk ik daar even.

 

Angst om fouten te maken

Ik heb er zelf ook last van….. af en toe……
Ieder mens heeft er op een bepaalde manier last van.
Financieel: kan ik dit betalen? Wat als het niet is wat ik hoop dat het zal zijn?
Studie: straks kies ik de verkeerde?
Partner: straks kies ik de verkeerde ?(en heb ik er al kinderen mee en wat dan).
Kleding: maakt dit me niet te dik, dun, kort?
Kapsel: ………………………?
muren schilderen……?
verhuizen…………………..?
andere baan……………..?
………………………………………?

Toegegeven: als je een studie kiest en je komt er halverwege achter dat deze studie niks voor jou is, zit je met een probleem met studiefinanciering, een nieuwe keuze maken, want wat dan wel?
Verhuizen naar een stad en erachter komen dat je het toch niet goed bevalt, of je krijgt een andere baan en je moet wéér verhuizen, terwijl je net een huis hebt gekocht, kan een aardig probleem zijn.

Waarom zijn we zo bang om fouten te maken? Omdat dit consequenties heeft op allerlei gebieden. We maken fouten, het gaat mis, we krijgen al dan niet op ons kop, of geven onszelf een uitbrander en we voelen ons vooral schuldig. Je kunt je ook afvragen, waarom je je zo schuldig voelt. Wie kijkt er letterlijk of figuurlijk mee over je schouder? Je baas?, ouders? vrienden en vriendinnen? docenten? buren? Hoor je het ‘commentaar-stemmetje van hen in je hoofd? Waarom zou je je er iets van aantrekken? Je kunt het toch nooit iedereen naar de zin maken en je voelt je alleen maar klem zitten op het moment dat je echt iedereen tevreden wil stellen, waarbij je ergens halverwege jezelf verliest. Wat wil jij? Wat is voor jou belangrijk?  Natuurlijk is een realitycheck wel handig. Vraag je af bij alles wat je in je hoofd hoort zeggen: “Is dit waar? Voelt dit licht? Is dit wel van mij?” Neem een stap terug, kijk naar jezelf in helikopterview, van een afstandje, om te kijken wat er nou eigenlijk echt gebeurt en neem dan pas een beslissing.

Fouten maken  of juist voorkomen….. Zinvol of niet?
Het zinvolle voor je iets besluit, is dat je wikt en weegt en geen impulsieve beslissingen neemt. Je voorkomt zo dat je in al te grote problemen terecht komt. Meestal heeft dit met lange-termijn-doelen te maken. De korte-termijn-doelen kunnen we nog wel overzien, inclusief de (financiële) consequenties ervan.

De één heeft hier meer last van dan de ander. Dit is niet alleen maar afhankelijk van je financiële situatie of de familie waar je deel van uit maakt, maar ook met de verbindingen in je hersenen en de organisatie van je brein.

Het wordt een ander verhaal als je je erdoor laat verlammen. Je blokkeert daarmee je creativiteit om er op een andere manier tegenaan te kijken en andere oplossingen te bedenken.
Bovendien heeft het nog een keerzijde….. je laat namelijk alleen dat deel van jezelf toe wat er wél mag zijn, de persoon die geen fouten maakt, perfect is , tot de bom barst, omdat je dat masker niet langer meer kan dragen.

Een eerste stap is jezelf toestaan om fouten te mógen maken. Hoe kun je de zoete smaak van een succes toelaten, als je ook niet de andere kant hebt toegelaten? Je zet de rem op jezelf, je mag alleen maar zo en zo en zo zijn…. Daarmee ontken je een wezenlijk deel van jezelf.

Loslaten van oordelen over wat een ‘goede keuze is en wat een ‘foute keuze’ is belangrijk. Je hebt een keuze gemaakt, and that is it!! Gewoon een keuze. Als de keuze je niet bevalt, kun je je afvragen: “Oké, wat is er nog meer mogelijk? Hoe verander ik dit, zodat het nog wel goed uitpakt? Laat ik het los en begin ik gewoon opnieuw en accepteer ik dit ‘verlies’? Wat is hier wel goed aan, dat, wanneer ik dat inzie, ik er niet meer zo zwaar aan til? Wat heb ik ervan geleerd en hoe stuur ik bij? ”
Jezelf niet ook nog eens op de kop zitten en jezelf niet afvallen is daarbij van essentieel belang. Mag van jezelf fouten maken, durf fouten te maken… als je niet oppast, gaat er namelijk een heel andere wereld vol nieuwe mogelijkheden voor je open en stel je voor dat dat meer oplevert dan je eigenlijk voor mogelijk had gehouden!

 

 

 

Welbevinden

Welbevinden, wat is dat nou precies? Dat is een ongrijpbaar begrip, waar ieder een andere invulling aan zal geven. Zowel mens, als dier, als plant leeft in een voortdurend ritme van in-spanning en ont-spanning. Het is een gevoel van welbehagen. Je voelt je lekker in je vel, bent over het algemeen genomen opgewekt, ziet dingen redelijk positief. Het kan in grote dingen zitten, maar ook in kleine, zoals de lentezon op je gezicht, even genieten in het zonnetje met een kop koffie of thee. Het voelt als een ‘flow’, dingen gaan lekker, voelen lekker.
Een natuurlijk ritme van de samenwerking tussen lichaam-ziel-geest, wat soms fout dreigt te gaan en waarbij allerlei lichamelijke, geestelijke en emotionele reacties op komen.

Wat kun je er aan doen als het mis lijkt te gaan?
Access Consciousness® en Bars® zijn mogelijkheden, yoga, tai-chi, chi kung, maar ook sporten, al dan niet in een sportschool, wandelen, fietsen, lezen, bankhangen, meditatie, mindfulness…. Het wemelt op internet van de mogelijkheden, die kun je zelf opzoeken en hoef ik je niet te geven. … er is niet slechts één goede methode en nergens zit een oordeel op.

Valkuil
Als je ambitieus bent en de lat voor jezelf hoog legt en/of een controlefreak bent, loop je opnieuw het risico om door te slaan. Dit zie je o.a. gebeuren bij mensen met een burn-out. Ze slaan dan door in wat zij denken dat goed voor hen is en willen daarin ook het hoogste bereiken; extreem veel sporten, extreem gezond eten etc. Dit geeft uiteindelijk niet het beoogde effect, maar kan juist averechts werken.

Luister naar jezelf en vraag aan je lichaam en je ziel en je geest “Wat heb jij nodig om….?” en dat kan de ene keer iets heel anders zijn, dan een volgende keer. Hoe kan het leuker, beter, fijner worden dan dit?

Wat is mijn ontspanning? Dat varieert van veel fotograferen (een aantal van de foto’s op deze site zijn van mij) en fotobewerking, golf, wandelen in het bos,op het strand, of op de hei. Fietsen, Tai Chi, workshops volgen t/m ‘gewoon’ bankhangen, film kijken, wijntje en een hapje erbij of borrelen met vrienden en familie. Wat is voor jou ontspanning? Wat vind jij leuk?

Door vragen te stellen, een tool binnen Access Consciousness® dacht ik “Waarom ook niet?” In plaats van alleen maar bezwaren te opperen.

“Wat als ik nou gewoon naar Bloemendaal aan Zee ga, ook al is het een uur rijden, voor een wandelingetje in de winter van een uur?

“Wat als ik nou gewoon vroeger opsta en, voor ik naar mijn werk ga, een wandeling in de natuur maak en dan óók nog eens mijn camera meeneem en foto’s maak, hoeveel meer plezier heb ik dan de rest van deze werkdag?”

” Wat nou als ik ‘gewoon’ op een zondag vroeg opsta om de natuur in te gaan en met macrofotografie de ijskristallen ga vastleggen vóórdat de zon ze laat smelten, in plaats van te zeuren dat ik moe ben en eindelijk kan uitslapen?”

Door in de vraag te blijven én jezelf heel veel te gunnen, doorbreek je vastgeroeste patronen, de mitsen-en-de maren verdwijnen en je hebt veel meer ontspanning en plezier in je leven.

Wat als jij jezelf dat ook zou gunnen? Als je het druk hebt een half uur per dag, echt voor jou en als je het nog drukker hebt één uur of twee keer een half uur? Hoeveel meer ontspannen en blijer zou jij, je lichaam, je ziel, je geest er van worden?

lente 2017

Op het moment dat ik dit schrijf is het al bijna lente, nog 2 dagen.
Wat is een heerlijker moment om aan je ‘nieuwe’ ik te werken dan aan het begin van de lente!
Zo kun je straks, als je een groot deel van het trainingsprogramma erop heb zitten, ‘stralen’ als de zon in de zomer.

Ik nodig je van harte uit om deze investering in jezelf te doen.