lichaam- en geest welbevinden

Als je somber bent, moe bent, op ziet tegen de dag

Over het algemeen, als mensen zich somber voelen, gaan ze focussen op alles wat ‘mis’ gaat. Helpt dit je? Voel je je daar beter door?  Het antwoord is meestal ‘NEE’, maar sommige mensen zijn niet in staat om zich zonder hulp uit de put te trekken. Of, en dat is niet leuk om te horen, ze willen niet veranderen, om allerlei redenen en blijven in de slachtofferrol hangen. Ik ga hier in de training persoonlijk welbevinden uitgebreid op in.

Meestal lees je: “Waar je je op focust, trek je aan.” (wet van aantrekking) of gewoon simpel een focusdingetje. Als je zwanger bent, zie je ineens veel zwangeren, koop je een witte auto, dan zie je ineens overal witte auto’s. Zijn er meer witte auto’s op de markt, sinds jij er één hebt? Nee, maar je focus is veranderd.
Het helpt dus als je je focus verandert.

Wat ik vaak hoor is commentaar, alsof je zó even de ‘knop’ kan omzetten. Ja en nee, het is de commitment die je wil maken. Als je je grafrede zou moeten schrijven, hoe wil je dan dat je terugkijkt op het leven en hoe mensen jou zien. Serieus, dit heb ik moeten doen tijdens mijn coachingsopleiding. Je wil leuke herinneringen schrijven.

Kom je er niet uit? Dan nodig ik je van harte uit om een training te volgen.

Zo maar wat Tips

 • Maak bij het wakker worden een plan voor drie leuke concrete zaken die je wil doen die dag. Je hebt dan iets om naar uit te kijken.
 • Als je somber ben heb je de neiging om je terug te trekken en/of ‘niks’ te doen, juist de leuke dingen doen, hoe klein ook, maken je dag lichter. Bovendien is dit iets wat de meesten doen als ze somber of depressief zijn, om toch te kunnen blijven ‘werken’, maar ze zo moe zijn, schrappen ze als eerste de ‘leuke’ zaken.
 • Doen: 3x per dag, hardop zeggen en/of schrijven waar je dankbaar voor bent in je leven, van de zon die schijnt, tot een glimlach, tot een vogel die fluit.
 • Maak een collage/pinterest bord, online of een echte en zet deze ergens neer, waar je er zicht op hebt. Zet hier de dingen op die je leuk en belangrijk vindt.

 

Als je het druk hebt en je hoofd zit ‘vol’ (sowieso bij mensen met ADHD en hoogsensitiviteit), wil je het liefst met rust gelaten worden. Je hebt een drukke, stressvolle dag gehad!
Hieronder vind je enkele tips, afkomstig uit de online training.

Tips van de dag

 • Pak als het kan de fiets, tenzij je te ver moet reizen.
 • Als je met de auto moet, ga dan eens die file uit en neem een alternatieve route, hij duurt misschien wat langer (of juist niet door de files) en rij eens door een dorpje, stukje natuur, of wat dan ook maar voorhanden is op je heen- en terugreis.
  Wijk eens af naar een parkeerplaats langs de snelweg en strek je benen, neem een pauze.. Je bent dan later thuis, maar je komt wél relaxter thuis.
  Luister naar rustige muziek, affirmaties, mindfulnessnummers etc…
  Zet je mobiel op vliegtuigstand. Ik meen het! Veel mensen (ik soms ook) gaan dan handsfree al die telefoontjes doen, die ze wilden, met het idee, dat ze het dan maar vast hebben afgehandeld. Als je het tóch wil doen, omdat het je rustiger maakt (wat trouwens een veeg teken is!) doe het dan, veilig/handsfree, maar neem dan tussendoor toch die paar minuten pauze door even je benen te strekken en/of naar die muziek te luisteren, of gewoon stilte ervaren (voor zover mogelijk).
 • Sta je lang te wachten of bus of trein,
  luister naar rustgevende muziek, bijvoorbeeld klassiek. Ga je niet ergeren, dat helpt toch niet. Trakteer jezelf eens op een lekkere koffie, of neem iets mee wat voor jou een traktatie is op dat moment dat je lang moet wachten.
  Ga mensen observeren, kan heel boeiend zijn, maar erger je niet, probeer iets moois in alles te zien.
  Glimlach eens naar iemand. Help iemand die het nodig heeft. Dat geeft direct een goed gevoel.
  Kijk op je mobiel naar grappige youtubefilmpjes of taalvoutjes.nl of wat dan ook. Iets wat je doet glimlachen.