Welbevinden

Welbevinden, wat is dat nou precies? Dat is een ongrijpbaar begrip, waar ieder een andere invulling aan zal geven. Zowel mens, als dier, als plant leeft in een voortdurend ritme van in-spanning en ont-spanning. Het is een gevoel van welbehagen. Je voelt je lekker in je vel, bent over het algemeen genomen opgewekt, ziet dingen redelijk positief. Het kan in grote dingen zitten, maar ook in kleine, zoals de lentezon op je gezicht, even genieten in het zonnetje met een kop koffie of thee. Het voelt als een ‘flow’, dingen gaan lekker, voelen lekker.
Een natuurlijk ritme van de samenwerking tussen lichaam-ziel-geest, wat soms fout dreigt te gaan en waarbij allerlei lichamelijke, geestelijke en emotionele reacties op komen.

Wat kun je er aan doen als het mis lijkt te gaan?
Access Consciousness® en Bars® zijn mogelijkheden, yoga, tai-chi, chi kung, maar ook sporten, al dan niet in een sportschool, wandelen, fietsen, lezen, bankhangen, meditatie, mindfulness…. Het wemelt op internet van de mogelijkheden, die kun je zelf opzoeken en hoef ik je niet te geven. … er is niet slechts één goede methode en nergens zit een oordeel op.

Valkuil
Als je ambitieus bent en de lat voor jezelf hoog legt en/of een controlefreak bent, loop je opnieuw het risico om door te slaan. Dit zie je o.a. gebeuren bij mensen met een burn-out. Ze slaan dan door in wat zij denken dat goed voor hen is en willen daarin ook het hoogste bereiken; extreem veel sporten, extreem gezond eten etc. Dit geeft uiteindelijk niet het beoogde effect, maar kan juist averechts werken.

Luister naar jezelf en vraag aan je lichaam en je ziel en je geest “Wat heb jij nodig om….?” en dat kan de ene keer iets heel anders zijn, dan een volgende keer. Hoe kan het leuker, beter, fijner worden dan dit?

Wat is mijn ontspanning? Dat varieert van veel fotograferen (een aantal van de foto’s op deze site zijn van mij) en fotobewerking, golf, wandelen in het bos,op het strand, of op de hei. Fietsen, Tai Chi, workshops volgen t/m ‘gewoon’ bankhangen, film kijken, wijntje en een hapje erbij of borrelen met vrienden en familie. Wat is voor jou ontspanning? Wat vind jij leuk?

Door vragen te stellen, een tool binnen Access Consciousness® dacht ik “Waarom ook niet?” In plaats van alleen maar bezwaren te opperen.

“Wat als ik nou gewoon naar Bloemendaal aan Zee ga, ook al is het een uur rijden, voor een wandelingetje in de winter van een uur?

“Wat als ik nou gewoon vroeger opsta en, voor ik naar mijn werk ga, een wandeling in de natuur maak en dan óók nog eens mijn camera meeneem en foto’s maak, hoeveel meer plezier heb ik dan de rest van deze werkdag?”

” Wat nou als ik ‘gewoon’ op een zondag vroeg opsta om de natuur in te gaan en met macrofotografie de ijskristallen ga vastleggen vóórdat de zon ze laat smelten, in plaats van te zeuren dat ik moe ben en eindelijk kan uitslapen?”

Door in de vraag te blijven én jezelf heel veel te gunnen, doorbreek je vastgeroeste patronen, de mitsen-en-de maren verdwijnen en je hebt veel meer ontspanning en plezier in je leven.

Wat als jij jezelf dat ook zou gunnen? Als je het druk hebt een half uur per dag, echt voor jou en als je het nog drukker hebt één uur of twee keer een half uur? Hoeveel meer ontspannen en blijer zou jij, je lichaam, je ziel, je geest er van worden?

Leuk om te volgen en delen
error

Geef een reactie