Angst om fouten te maken

Ik heb er zelf ook last van….. af en toe……
Ieder mens heeft er op een bepaalde manier last van.
Financieel: kan ik dit betalen? Wat als het niet is wat ik hoop dat het zal zijn?
Studie: straks kies ik de verkeerde?
Partner: straks kies ik de verkeerde ?(en heb ik er al kinderen mee en wat dan).
Kleding: maakt dit me niet te dik, dun, kort?
Kapsel: ………………………?
muren schilderen……?
verhuizen…………………..?
andere baan……………..?
………………………………………?

Toegegeven: als je een studie kiest en je komt er halverwege achter dat deze studie niks voor jou is, zit je met een probleem met studiefinanciering, een nieuwe keuze maken, want wat dan wel?
Verhuizen naar een stad en erachter komen dat je het toch niet goed bevalt, of je krijgt een andere baan en je moet wéér verhuizen, terwijl je net een huis hebt gekocht, kan een aardig probleem zijn.

Waarom zijn we zo bang om fouten te maken? Omdat dit consequenties heeft op allerlei gebieden. We maken fouten, het gaat mis, we krijgen al dan niet op ons kop, of geven onszelf een uitbrander en we voelen ons vooral schuldig. Je kunt je ook afvragen, waarom je je zo schuldig voelt. Wie kijkt er letterlijk of figuurlijk mee over je schouder? Je baas?, ouders? vrienden en vriendinnen? docenten? buren? Hoor je het ‘commentaar-stemmetje van hen in je hoofd? Waarom zou je je er iets van aantrekken? Je kunt het toch nooit iedereen naar de zin maken en je voelt je alleen maar klem zitten op het moment dat je echt iedereen tevreden wil stellen, waarbij je ergens halverwege jezelf verliest. Wat wil jij? Wat is voor jou belangrijk?  Natuurlijk is een realitycheck wel handig. Vraag je af bij alles wat je in je hoofd hoort zeggen: “Is dit waar? Voelt dit licht? Is dit wel van mij?” Neem een stap terug, kijk naar jezelf in helikopterview, van een afstandje, om te kijken wat er nou eigenlijk echt gebeurt en neem dan pas een beslissing.

Fouten maken  of juist voorkomen….. Zinvol of niet?
Het zinvolle voor je iets besluit, is dat je wikt en weegt en geen impulsieve beslissingen neemt. Je voorkomt zo dat je in al te grote problemen terecht komt. Meestal heeft dit met lange-termijn-doelen te maken. De korte-termijn-doelen kunnen we nog wel overzien, inclusief de (financiële) consequenties ervan.

De één heeft hier meer last van dan de ander. Dit is niet alleen maar afhankelijk van je financiële situatie of de familie waar je deel van uit maakt, maar ook met de verbindingen in je hersenen en de organisatie van je brein.

Het wordt een ander verhaal als je je erdoor laat verlammen. Je blokkeert daarmee je creativiteit om er op een andere manier tegenaan te kijken en andere oplossingen te bedenken.
Bovendien heeft het nog een keerzijde….. je laat namelijk alleen dat deel van jezelf toe wat er wél mag zijn, de persoon die geen fouten maakt, perfect is , tot de bom barst, omdat je dat masker niet langer meer kan dragen.

Een eerste stap is jezelf toestaan om fouten te mógen maken. Hoe kun je de zoete smaak van een succes toelaten, als je ook niet de andere kant hebt toegelaten? Je zet de rem op jezelf, je mag alleen maar zo en zo en zo zijn…. Daarmee ontken je een wezenlijk deel van jezelf.

Loslaten van oordelen over wat een ‘goede keuze is en wat een ‘foute keuze’ is belangrijk. Je hebt een keuze gemaakt, and that is it!! Gewoon een keuze. Als de keuze je niet bevalt, kun je je afvragen: “Oké, wat is er nog meer mogelijk? Hoe verander ik dit, zodat het nog wel goed uitpakt? Laat ik het los en begin ik gewoon opnieuw en accepteer ik dit ‘verlies’? Wat is hier wel goed aan, dat, wanneer ik dat inzie, ik er niet meer zo zwaar aan til? Wat heb ik ervan geleerd en hoe stuur ik bij? ”
Jezelf niet ook nog eens op de kop zitten en jezelf niet afvallen is daarbij van essentieel belang. Mag van jezelf fouten maken, durf fouten te maken… als je niet oppast, gaat er namelijk een heel andere wereld vol nieuwe mogelijkheden voor je open en stel je voor dat dat meer oplevert dan je eigenlijk voor mogelijk had gehouden!

 

 

 

Leuk om te volgen en delen
error

Geef een reactie