Jasper Alblas dieet, review, eerlijke ervaringen

Mijn afvalplan
Al jaren, sinds de overgang, tobde ik met die paar extra kilootjes (7) en wat ik ook deed, niks hielp. Als ik stopte met sporten kwam ik zo weer aan. Ik heb het Dukandieet geprobeerd, maar ben letterlijk geen gram afgevallen en dat is geen grapje. Anderen vallen er kilo’s mee af, ik dus niet.
Dit jaar ging de knop om, ‘commitment‘; iets wat ook terug komt in de online trainingen die ik geef.

Na jaren het Montignacdieet met succes gevolgd te hebben, maar wat nu niet meer hielp, over op de nieuwste trend, koolhydraatarm.
Het  Jasper Alblas dieet beloofde afvallen zonder sporten. Dat laatste gaf de doorslag, want ik heb een hekel aan de sportschool of wat dan ook.
Ik ben een mooi-weer-liefhebber en -alles-op-zijn-tijd-rustig-aan mens. Als ik dus probeerde af te vallen en sportte daarbij, kwam ik weer aan zodra ik stopte met sporten.
Sporten is voor mij een reden om te doen, omdat het gezond is en ik er zin in heb, maar niet omdat ik wil afvallen.
Bovendien leiden we over het algemeen genomen een zittend bestaan en past extra bewegen niet altijd in ons programma, maar willen we wel afvallen. Ik heb het dan over sporten, niet de voor de handliggende tips als vaker de trap of fiets nemen etc.
Uiteraard stimuleert Jasper je wel óm te sporten, het is natuurlijk gezond én het helpt je sneller af te vallen.

Garfield over joggen

Ik toog  vol goede moed aan de smoothies en soepen e.d. Via twee/drie van zijn redelijk dure programma’s/boeken (nadeel) als stok achter de deur én omdat er een forum bij zit, zodat je elkaar kan steunen en vragen kan stellen.
Ik schafte het ‘smoothieboek’ aan. Dit was in de wintermaanden vrij saai en koud! Gelukkig kreeg ik er het gratis soepboek bij. Dat scheelde, want ik hou enorm van soep (en brood en dat mag juist niet).
Het hielp om me over de eerste hobbel te helpen, maar ik schoot er ook enorm van in de stress, met name de eerste dagen. Mijn bloeddruk schoot alle kanten op. “Doe ik het wel goed, is het niet te veel of juist te weinig, mag ik dit ingrediënt wel?” etc. Er was gelukkig steun op het forum. Na braaf, zonder te smokkelen, twee maanden de smoothies en de soepen te hebben gedaan, had ik toch behoefte aan variatie en schafte ook het ‘Diabetesplan, een maand zonder suiker aan’.

Afijn, na een maand of twee, drie was ik wel drie kilo afgevallen,  de reacties van de mensen op het forum, die per week wel 2 kilo afvielen, heb ik daarna maar niet meer gelezen, dat werkte zó ontmoedigend!
Na 2 maanden nog 2 kg eraf en inmiddels (5 maanden verder in juni, zit er wel weer iets bij. Nosce te Ipsum (ken u zelve).
Alleen de eerste 2 maanden heb ik strikt volgens het programma gegeten/gedronken, daarna ben ik af en toe weer ‘gewoon’ gaan eten, maar niet overdadig.
Verjaardagen heb ik gewoon meegevierd in de eerste twee maanden (2, inclusief mijn eigen verjaardag) en pas na die twee maanden af en toe een ongezonde pizza, een meergranenbroodje van tarwe, dus niet glutenvrij of een patatje of chocola of, dat dan weer wel, groentechips.
Van de vijf kilo eraf zit er weer 1,5 aan, maar ik weet nu dat als ik weer strikt terug ga naar smoothies, soepjes, salades etc… het er nu weer redelijk snel af is, anders dan vroeger.
Je moet natuurlijk je leef- en voedingsstijl veranderen, maar het moet ook bij jou passen!
Ik bedoel natuurlijk niet dat je, als je op je streefgewicht bent gekomen, weer je oude leefwijze op moet pakken, want dan ga je jojo-en, maar als je echt eerlijk naar jezelf bent en je weet dat je nu eenmaal ook af en toe mee wil doen op een verjaardag, borrelen, al dan niet met vrienden etc… accepteer dat dan gewoon,  doe het ook gewoon en geniet er volop van, maar stel voor je zelf een grens met wat je weer maximaal mag aankomen en zorg dat je weer snel terug gaat naar je ritme van je andere voedingspatroon, zodat het er ook weer makkelijker af gaat.

Voordeel: Wat vond ik wél fijn: zowel het online programma, áls de papieren versie van een programma… Soms wil je gewoon bladeren, soms je laptop of tablet op het aanrecht zetten en dan tegelijkertijd met je eten bezig zijn. Je koopt je boodschappen volgens het programma voor een hele week en sommige dingen maak je van tevoren klaar en/of vries je in.
Ook zijn sommige boeken, online of papier té leuk om te zien, met prachtige foto’s en dat geeft voor mij soms ook de doorslag een (e)book te kopen.
Het meedoen aan de facebookgroep is prettig, zeker in het begin, je krijgt feedback van anderen en van het team.  Tips als een alternatief bij allergieën, bij dingen die je echt niet lust bijvoorbeeld. Nou heb ik zelf een studie voedingsleer gevolgd, dus ik wist al heel wat en ik kon, net als een paar anderen, ook mensen tips geven. Het werkt twee kanten op! Ook als je ontmoedigt raakt omdat jij niet zo snel afvalt als de rest, krijg je een bemoedigend woord en eventueel enkele tips.

Nadeel:Toen het smoothieboek binnen kwam viel het me tegen. De foto’s zijn mooi, bij een enkel recept stond echter een fout, werd een ingrediënt genoemd die niet meer in de beschrijving voor kwam. En last but not least: de wijze waarop het was gebonden; of eigenlijk niet.
Op dikker A4-formaat zijn de recepten en foto’s geprint, met een plastic doorschijnend kaftje en een gewoon ringbandje…. dat was een tegenvaller, zeker als je boeken van Nigella Lawson en Jamie Olliver in je boekenkast heb staan en andere fraai gevormde boeken. Dit afwegend t.a.v. de verkoopprijs vond ik de prijs verhoudingsgewijs duur.
De tweede aanschaf maakte niks uit; het Diabetesplan, want dat was een e-book. Voordeel: je bladzijden worden niet vies en met een ‘control find’ kun je zaken opzoeken. Op het aanrecht was het soms wat onhandig, omdat ik met een laptop werk en niet met een tablet o.i.d. Dat neemt weer veel ruimte in beslag.

Een ander nadeel van het Jasper Alblasdieet (de prijs, de vormgeving van het boek).
Uiteindelijk heb ik via internet ook vele leuke recepten gevonden. Een methode of programma heeft alleen als voordeel dat je niet hoeft te zoeken op internet, dus het is lekker makkelijk in gebruik, net als een kookboek.
Iedereen die zijn gezond verstand gebruikt, kan zelf ook zijn of haar programma maken met informatie uit kookboeken, internetrecepten e.d. Je loopt heus niet zo gauw een tekort op, mits je varieert. Mijn ervaring met de programma’s die ik heb gevolgd is dat je na de 1e fase toch steeds bepaalde recepten wel gaat gebruiken en andere totaal niet. In het begin heb ik álle smoothies geprobeerd. Bij elke smoothie heb ik een aantekening gemaakt wat ik wél lekker vond en wat niet.

Mijn tips
Niet alleen bij dit programma, maar ook van alle andere programma’s): als je in een familie- en vriendenkring zit, waarbij het heel gewoon is om (veel) chips en andere zoutjes, kroketjes, minihapjes, zoetigheid, gebak, donuts, barbecuen, bier’, frisdrank etc. te hebben, is het lastig om te beginnen én vol te houden.
Het kán gebeuren dat je in het begin wordt uitgelachen, mensen het onzin vinden of wat dan ook. Het kan ook zijn dat mensen het helemaal niet nodig vinden dat je afvalt, om welke reden dan ook. “Jij? afvallen? waarom? waar dan?” Dit met name bij mensen die niet dik zijn of dik lijken, maar net die paar kilootjes extra eraf willen hebben.
Een reden kan dan óók zijn, omdat mensen, onbedoeld, de boodschap oppikken en zich realiseren dat zij zelf dus ook ongezond bezig zijn, ze commentaar leveren op jou. Jíj wil kappen met dit patroon. Dit is moeilijk voor ze om te accepteren en op een heel kinderlijk en onbewust niveau voelen ze zich verraden (je doet niet meer mee) en in de steek gelaten. Mogelijk zijn ze ook jaloers, omdat jij wél begint (en doorzet). Het meeste commentaar wat ik van mensen hoor is ‘Dat je het toch niet zal volhouden, je terugvalt etc.’.

Zolang je je dat realiseert, is de helft al gewonnen. Sterker nog, probeer ze over te halen met je mee te doen, daarom werken challenges vaak zo goed!

Een andere tip: maak je eigen boek! Print wat jij en eventueel je partner/je gezin lekker vinden en doe het in een map(je), Schrijf er variaties bij, Ik heb bijvoorbeeld geen notenallergie, maar ik krijg wél een koortslip van noten. In gigantisch veel recepten van Jasper worden noten gebruikt. Ze zijn gezond, maar niet dus voor mij. Dit komt omdat deze noten rijk zijn aan  arginine. Arginine is een aminozuur dat een koortslip kan triggeren. Er tegenover staat Lysine, die de werking van arginine afremt. Dit kun je uit andere voedingsmiddelen halen, maar soms niet in de juiste hoeveelheid. Beter is dan om alle noten te vervangen door pompoenpitten, sesamzaadjes, lijnzaad, zonnebloempitten eventueel en andere zaden.,

Leuk om te volgen en delen
error